Onze missie

Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen onder de 45 jaar. Wereldwijd wordt deze vorm van kanker jaarlijks bij meer dan 500.000 vrouwen vastgesteld. Ongeveer de helft van deze vrouwen overleeft de ziekte niet. Ruim 80% van deze vrouwen leeft in ontwikkelingslanden. Het gaat vaak om jonge moeders die de spil zijn van het huishouden en onmisbaar zijn voor het gezinsinkomen. Wanneer zij wegvallen heeft dit grote gevolgen voor de familie en voor het dorp waarin zij wonen.

Het wrange aan deze feiten is dat baarmoederhalskanker te voorkomen is en 100% te genezen bij een tijdige diagnose en behandeling van de symptomen.

Haalbaar doel

Female Cancer Foundation (FCF) is opgericht vanuit het ideaal wereldwijd de strijd tegen baarmoederhalskanker aan te gaan. Een baarmoederhalskankervrije wereld. Geen utopie maar een reëel doel, te bereiken door:

  • het ter plekke verlenen van zorg (screening en behandeling),
  • het geven van educatie en voorlichting,
  • het verrichten van onderzoek.

Bij alles wat FCF doet staat voorop dat de lokale zorgverlening en bevolking uiteindelijk zelf de kennis krijgt die nodig is om de strijd tegen baarmoederhalskanker aan te gaan. FCF werkt via het ‘train-de-trainer’- principe: lokale gezondheidswerkers worden opgeleid om zelf de opgedane kennis verder te kunnen verspreiden binnen de lokale gemeenschap. Lees hier meer over baarmoederhalskanker en onze See & Treat methode.

Theory of Change

FCF heeft haar Theory of Change opgesteld. Deze laat zien hoe FCF denkt haar doelstellingen te behalen. Het laat zowel onze activiteiten als de te verwachten output en effecten zien. Zie hier onze Theory of Change.