Sierra Leone: See & Treat

De introductie van een duurzaam baarmoederhalskanker screening- en preventieprogramma in Sierra Leone

Sierra Leone is economisch gezien een van de armste landen ter wereld. Hoewel Sierra Leone politiek stabiel is, herstelt het land zich nog steeds na een burgeroorlog. Tevens kampt het met een gebrek aan middelen en goed opgeleid personeel, mede door de ebola-uitbraak van 2014-2016 waarbij veel goed opgeleide medische professionals stierven. Volgens cijfers van de WHO is baarmoederhalskanker de meest voorkomende kankervorm bij vrouwen in dit land. Nationale richtlijnen voor preventie en screening van baarmoederhalskanker ontbreken echter.

FCF werkt voor dit project samen met ervaren lokale partner World Hope International. Het project vindt plaats in de stad Makeni en het Bombali district.Voorlichting
Een belangrijk onderdeel van het project is voorlichting aan de lokale bevolking. Het is essentieel om hardnekkige mythes over baarmoederhalskanker aan te pakken en meer bewustzijn bij de lokale community te creëren. Dit gaan we doen door het delen van ervaringsverhalen van vrouwen die baarmoederhalskanker hebben gehad. Ook zal  verschillende media ingezet worden, zoals radio uitzendingen. Het betrekken van mannen bij de voorlichting is cruciaal.

Training

Het doel is lokale gezondheidsmedewerkers te trainen zodat zij de juiste kennis en ervaring hebben om de screening door te kunnen zetten en andere gezondheidswerkers verder kunnen trainen via het train-de-trainer model. Daarnaast is het betrekken van de lokale gezondheidsstructuren en overheid belangrijk bij de opzet en de uitvoering van het project zodat dit als voorbeeld kan dienen voor projecten die zij zelf opstarten.

Screening en behandeling
Vrouwen worden vervolgens gescreend (en behandeld) volgens de See&Treat methode. Hierbij hanteren we zoveel mogelijk de single visit approach; als een vrouw een positieve screening heeft, wordt zij direct, ter plekke, behandeld. De screening zal plaatsvinden in de kliniek in Makeni en via een mobiel team dat gezondheidscentra in rurale gebieden bezoekt.

Het project in Sierra Leone wordt gesponsord door de Kerkelijke fundatie Zusters Fransiscanus van Charitas.