See & Treat in de praktijk

De See & Treat methode is een kosteneffectieve methode die gebruikt wordt voor het bestrijden van baarmoederhalskanker. Hier staat de methode in beeld goed uitgelegd en is ingesproken door Eva Jinek:

LINDA.nl vroeg Eva Jinek en Jennifer Hoffman, beiden ambassadeur van Female Cancer Foundation, hoe de methode van azijn precies werkt. Zie hier hun reactie daarop. Met een paar druppels azijn kan men namelijk vrouwen preventief testen op baarmoederhalskanker. Hierbij een verslag van dit interview:

AZIJN

Eva legt uit: “Met een wattenstaafje met een paar druppels normale azijn kun je de baarmoedermond aanstippen. Als het weefsel verkleurt, zijn er verdachte cellen”. En net zo simpel als die cellen te detecteren zijn, zijn ze uit te roeien: “Door de baarmoedermond sterk te verhitten sterft het weefsel af. Die cellen komen dan nooit meer terug. Ja: het klinkt als een sprookje. Maar deze methode kan levens redden.”

UITSTRIJKJE BAARMOEDERHALSKANKER

Toen Eva zelf over de werking van azijn hoorde, kon ze “niet geloven dat dit niet algemeen bekend is.” Dat geldt ook voor Jennifer: “Het is idioot hoe makkelijk baarmoederhalskanker te detecteren is. Soms twijfel ik zelf bijna aan het verhaal. Dan zoek ik weer even op hoe het precies werkt.” In Nederland krijgen alle vrouwen van dertig tot en met zestig jaar een oproep om naar de huisarts te komen voor een uitstrijkje van de baarmoederhals, maar in ontwikkelingslanden is die luxe er niet. “Daarom willen we deze kennis verspreiden in armere landen”, legt Eva uit.

UITROEIEN

“Het is momenteel de enige kankersoort ter wereld die helemaal uitgeroeid kan worden”, zegt Eva. “Bij andere vormen van kanker kunnen we er tegenwoordig veel aan doen, maar een echte remedie is er niet. Daar blijven slachtoffers vallen buiten onze kunde om.”Jennifer: “Met de kennis die we hebben over baarmoederhalskanker is het gekmakend om te bedenken dat deze kankersoort nog bestaat.”

‘GEEN PRIORITEIT’

Gynaecoloog en oncoloog Lex Peters (oprichter van de Female Cancer Foundation) – stelt dat baarmoederhalskanker, als het een mannenziekte was geweest, allang uitgeroeid zou zijn. Eva: “In veel landen staat de bestrijding van baarmoederhalskanker niet bovenaan het prioriteitenlijstje, omdat het geen mannen treft. Vrouwen zijn in die landen vaak tegelijkertijd wel de steunpilaar voor het hele huishouden of dorp: als zij worden weggerukt, heeft dat enorme gevolgen. De zorg voor kinderen bijvoorbeeld, die kan niet zomaar door de vader worden overgenomen: die moet werken om hen te kunnen bekostigen. Als de dorpsoudsten of vroedvrouwen in dit soort plaatsen de azijnmethode kennen, worden zij zelfvoorzienend in het bestrijden van baarmoederhalskanker.”

HOE GAAT HET IN DE PRAKTIJK?

In de film hieronder is ambassadeur Jennifer Hoffman op bezoek in Indonesië om te laten zien wat we in de praktijk doen. En ondanks dat de film ongeveer 10 jaar oud is, is deze methode nog steeds actueel en succesvol, zie onze resultaten in Indonesië.

Een team van artsen en gezondheidswerkers bezoekt klinieken in plattelandsgemeenschappen en sloppenwijken. De vrouwen zijn bewust gemaakt van de risico’s van baarmoederhalskanker door lokale vrouwen(gezondheids)organisaties en opgeroepen voor de screening. Tevens worden de vrouwen geïnformeerd hoe baarmoederhalskanker te voorkomen is.

De vrouwen worden ter plaatse gescreend op baarmoederhalskanker door een arts of verpleegkundige en indien nodig meteen behandeld. FCF gebruikt voor de screening de VIA-methode (screenen met tafelazijn). De behandeling van voorstadia van baarmoederhalskanker in het See & Treat concept gebeurt door middel van sterke verhitting (thermocoagulatie).

Zie hieronder hoe wij in het veld werken in Oeganda en lees hier meer over onze aanpak op baarmoederhalskanker en over onderzoek dat wij doen.