Tell, See & Treat, Oeganda

“Enjoying life, saving women from cervical cancer” (2017-2019) is een pilot project dat met behulp van de “Tell, See and Treat” methode baarmoederhalskanker in Oeganda voorkomt.

Baarmoederhalskanker is ook in Oeganda doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen met kanker. Vroedvrouwen kunnen hier kwetsbare vrouwen screenen in gebieden met een hoog risico op baarmoederhalskanker zoals het platteland. Ze screenen vrouwen op voorstadia van baarmoederhalskanker met een azijnoplossing en indien nodig behandelen ze hen direct met cryotherapie (bevriezing CO2/N2O). De methode is kosteneffectief en relatief makkelijk overdraagbaar. Vroedvrouwen die vaak al een vertrouwensrelatie met de vrouwen in een gemeenschap hebben opgebouwd, kunnen na een korte training de See & Treat methode zelfstandig toepassen.

Met een budget van € 180.000 kan het 3-jarige project tenminste 18.000 vrouwen bereiken in het Kagadi district. Samen met het Uganda Cancer Institute en onze lokale implementatiepartner Uganda Rural Development and Training Programme (URDT) , werkzaam in het pilot district, bundelen we de krachten om de See & Treat methode succesvol te introduceren. De Triodos Foundation heeft de opstart gefinancierd met een crowd giving campagne. Met uw steun kunnen we in het vervolg daarop Ugandese vrouwen gezond houden en hen behoeden voor een onnodige lijdensweg en een pijnlijke dood.

Projectpartners