Nepal: See&Treat

Op weg naar een duurzaam baarmoederhalskanker screening- en preventieprogramma in Nepal

Baarmoederhalskanker is de belangrijkste kanker gerelateerde doodsoorzaak onder vrouwen in Nepal. Er is lokaal, vooral in de rurale gebieden, weinig bekend over de ziekte en het gemak waarmee het te voorkomen is.

In januari 2018 zijn we in samenwerking met Karuna Foundation Nepal het Cervical Cancer Screening and Prevention (CCSP) programma gestart om het nationale gezondheidszorgsysteem te versterken en baarmoederhalskanker aan te pakken. Dit programma vindt plaats in verschillende regio’s in de districten Ilam en Sunsari in het oosten van Nepal. Vanaf het begin heeft Karuna Foundation Nepal flink geïnvesteerd in afstemming met de Nepalese overheid om de duurzaamheid van het programma te waarborgen. Er bestond al een nationale richtlijn op de preventie van baarmoederhalskanker, maar het ontbrak de overheid aan capaciteit, financiële middelen en daadkracht om deze daadwerkelijk te implementeren.

Screening en training
Het gelijktijdig stimuleren van zowel vraag naar en aanbod van screening en behandeling is effectief gebleken. Er zijn verpleegkundigen opgeleid om voorstadia van baarmoederhalskanker op te sporen met azijn middels de See&Treat methode. Daarnaast zijn er gezondheidswerkers en gezondheidszorg vrijwilligers – zij spelen een belangrijke rol in de gezondheidszorg in Nepal – getraind op screening en preventie van baarmoederhalskanker. Zij verspreiden deze kennis binnen hun gemeenschap en roepen vrouwen op om zich te laten screenen bij een van de gezondheidsposten. Daarnaast worden screening camps (pop-up screening faciliteiten) georganiseerd op plekken waar vrouwen slecht toegang hebben tot deze vorm van medische zorg. Hieronder in dit filmpje van Karuna Foundation zie je in vogelvlucht hoe ons programma eruit ziet: