Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wereldwijd

Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen onder 45 jaar. Jaarlijks wordt bij meer dan 500. 000 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Ongeveer de helft van deze vrouwen overlijdt aan de gevolgen van de ziekte. Dit terwijl baarmoederhalskanker voorkomen kan worden en 100% te genezen is bij een tijdige diagnose en behandeling van de symptomen.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Dit virus kan de cellen van de baarmoederhals binnendringen, waardoor afwijkende cellen ontstaan. Wanneer deze afwijkende cellen zich ontwikkelen tot kankercellen en kunnen groeien, spreekt men van baarmoederhalskanker.

Wat is het Humaan Papilloma Virus (HPV)

HPV-infectie is wereldwijd de meest voorkomende Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA), die ongeveer 80% van alle mensen ooit krijgt. HPV leeft op de huid, en dus ook rond de geslachtsdelen. Het kan door huid-op-huid contact worden overgebracht. Daarom loopt elke vrouw die seksueel actief is het risico om met HPV geïnfecteerd te worden. De meeste mensen bemerken geen symptomen en dragen het over aan anderen zonder het te beseffen.

Lang niet elke HPV-infectie leidt tot baarmoederhalskanker. Er zijn ongeveer 100 types van HPV bekend, die ingedeeld worden in een laag- en een hoog-risicogroep. Alleen de hoog-risico HPV types kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken.

Behandeling van baarmoederhalskanker en HPV

In Nederland laten steeds meer jonge meisjes zich vóór hun eerste seksuele contact inenten met het HPV-vaccin. Na drie inentingen zijn ze jarenlang beschermd tegen een groot deel van de HPV-virussen.

Er bestaat geen geneesmiddel tegen HPV. Daarom is het belangrijk om deze door HPV veroorzaakte afwijkingen in een vroeg stadium op te sporen en tijdig te kunnen ingrijpen. Het opsporen van de afwijkingen gebeurt in Nederland op dit moment door middel van een uitstrijkje, waarvoor vrouwen in iedere vijf jaar opgeroepen worden.

In tegenstelling tot vrouwen in Nederland hebben vrouwen in ontwikkelingslanden meestal geen toegang tot zorg, laat staan tot enige programma’s van preventie van baarmoederhalskanker. Daarom past de Female Cancer Foundation de See & Treat methode toe.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fFMPqEVXRO8