LUMC Wetenschapsstagiaire Manouk in Malawi

18 oktober was het eindelijk zo ver, vliegen naar Malawi! Voor mij een  hele spannende reis omdat het de eerste keer is dat ik Europa verlaat. Na een fijne vlucht, wennen aan de 35 graden Celsius, het niet altijd hebben van stroom en de Afrikaanse  cultuur, kon ik aan de slag met mijn wetenschapsstage, onderdeel van de master geneeskunde in Leiden. Na een rondleiding in SOS Kinderdorpen in Blantyre kreeg ik de data te zien. Dit bestaat uit ongeveer 30 dikke mappen vol met formulieren van alle vrouwen die al gescreend zijn voor baarmoederhalskanker. Goed om te zien dat er zoveel vrouwen gescreend zijn, maar voor mij een hele grote klus om het te gaan verwerken!

snapchat-5132143333557134930dscn0821-1

Naast het verwerken van data, ben ik van de week ook mee gegaan naar een outreach, waarbij vrouwen gescreend worden op het platteland. Bijzonder om te zien hoe het team van Save My Mother te werk gaat. Terwijl het team de screeningsplek aan het voorbereiden is, worden de vrouwen al ingelicht over wat baarmoederhalskanker is, wat de risicofactoren zijn en wat ze kunnen verwachten van de screening. Daarna worden de vrouwen gescreend en krijgen ze informatie over de resultaten en de follow-up. Tijdens deze post-counselling hebben we nog 5 vragen toegevoegd voor mijn onderzoek. Deze vragen gaan over de motivatie om wel of niet naar de screening te gaan. Deze vragen worden uiteindelijk ook afgenomen in de klinieken in de stad, zodat ik deze twee groepen kan gaan vergelijken. Dat is namelijk het doel van mijn onderzoek, het vergelijken van de baarmoederhalskankerscreeningen in de stad met de screeningen op het plattenland.

dscn0819-1