Prinses Máxima neemt boek “Een wereld zonder baarmoederhalskanker” in ontvangst

Lees hieronder het officiële persbericht van de site van het koninklijk huis!

28 januari 2013

RVD, nr. 17: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden neemt op dinsdag 26 februari in Leiden het eerste exemplaar van het fotoboek Een wereld zonder baarmoederhalskanker in ontvangst.

Het boek wordt overhandigd door prof.dr. Lex Peters, hoogleraar Gynaecologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en oprichter van de Female Cancer Foundation.

Elke twee minuten overlijdt ergens op de wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. In 85% van de gevallen betreft het vrouwen uit ontwikkelingslanden. Schrijfster Patricia Jacob en fotografe Chantal Spieard volgden prof.dr. Lex Peters en legden het werk van de Female Cancer Foundation in Indonesië, Afrika en Bangladesh vast. Met het boek hoopt de organisatie steun te genereren om het aantal sterfgevallen aan baarmoederhalskanker wereldwijd verder te verminderen.

De Female Cancer Foundation startte eind jaren tachtig door samenwerking van de afdelingen Gynaecologie, Pathologie en Immunohematologie van het LUMC. Sindsdien zijn structurele samenwerkingsverbanden opgezet met partners in Suriname, Afrika en Indonesië. Van 2007 tot 2011 is een preventief screeningsprogramma uitgerold waarin miljoenen mannen en vrouwen zijn voorgelicht en honderdduizenden vrouwen gescreend en indien nodig behandeld. Nu lopen er programma’s in Indonesië, Bangladesh en in een vijftal Afrikaanse landen.

Tijdens de boekpresentatie vertellen lokale projectmedewerkers van de Female Cancer Foundation over de noodzaak om in hun land deze ziekte aan te pakken en over eenvoudige maar effectieve behandelingen die zij vrouwen aanbieden.

—————————————————————————————————————————————————-

Op 7 maart opent een expositie met een selectie van de foto’s Photo Gallery Ben Wind te Rotterdam

Fotografe Chantal Spieard http://www.chantalspieardfotografie.com maakte indrukwekkende en ontroerende foto’s tijdens projectbezoekenen trainingsbijeenkomsten in Bangladesh en Kenia. Vanaf 7 maart (de vooravond van Wereld Vrouwendag) zal een selectie van de bijzondere foto’s te bezichtigen en te koop zijn in Photo Gallery Ben Wind te Rotterdam.  Ook dit wordt mogelijk gemaakt door NIVO Verzekeringen, Mijdrecht en de opbrengst komt volledig ten gunste aan de Female Cancer Foundation.

 Over het boek

Een wereld zonder baarmoederhalskanker is vanaf 27 februari te koop in het Nederlands en Engels via www.vanstockum.nl en bij geselecteerde boekwinkels. De verkoopopbrengst is voor de Female Cancer Foundation.

Een wereld zonder baarmoederhalskanker. Lex’ missie, Patricia Jacob (tekst) & Chantal Spieard (fotografie), Van Stockum Uitgeverij, ISBN 9789070095086

Een wereld zonder baarmoederhalskanker is mogelijk gemaakt door NIVO Verzekeringen, Mijdrecht.