Namaste!

Welkom in het land met het hoogste punt ter wereld – de Mount Everest – oftewel het dak van de wereld. Een land-locked country, omsloten door grootmachten India en China. De overeenkomsten met India zijn herkenbaar: Nepal en India hebben gedeelde religies, talen en gebruiken. Maar ook om de invloed van China is aanzienlijk; de meeste nieuwe wegen, ziekenhuizen en winkelcentra zijn “made in China”. Politieke soevereiniteit is des te belangrijker voor Nepalezen en daartoe hebben onlangs hervormde verkiezingen plaatsgevonden. In de afgelopen 29 jaar is de regering 26 keer gewisseld en velen hopen dat deze nieuwe verkiezingen politieke stabiliteit en de noodzakelijk ontwikkeling brengt voor Nepal – dat als een van de armste landen ter wereld geboekt staat.

Als land met veel armoede en een hoge incidentie baarmoederhalskanker, behoort Nepal tot de doellanden van FCF. Afgelopen jaar zijn we dan ook een nieuw project gestart met de Nepalese NGO Karuna om op basis van de Tell, See & Treat methode baarmoederhalskanker te bestrijden. Met de contextuele kennis van Karuna en de See & Treat expertise van FCF streven wij ernaar een duurzaam screeningsprogramma uit te rollen in – eerste instantie – oost Nepal. Alle projectactiviteiten worden afgestemd en geïntegreerd met de lokale autoriteiten, zodat de screeningsservices worden opgenomen in het zorgsysteem van Nepal.

Als officiële kick-off heb ik samen met FCF supervisiearts Maarten Briët een projectbezoek gebracht aan Nepal. Tijdens deze reis hebben we verder kennisgemaakt met onze projectpartner Karuna, hebben we een eerste training gegeven aan 12 vroedvrouwen en hebben we met de meest relevante stakeholders kennisgemaakt. Alle partijen zijn vastberaden een bijdrage te leveren aan de preventie van baarmoederhalskanker. De vroedvrouwen waren zelfs zo gemotiveerd dat ze de screening met azijn ook bij  elkaar hebben geoefend buiten de lestijden om. That was a first in de geschiedenis van FCF!

Het projectbezoek was even productief als inspirerend. Met de verworven informatie en ervaring wordt nu gewerkt aan een gedegen implementatieplan voor een 3-jarig project. Wij kijken vol enthousiasme en hoop uit naar de komende 3 jaar en houden u graag op de hoogte!

Lees hier meer over het project in Nepal.

Roos Veneman – projectmanager Azië
December 2017