Female Cancer Foundation droomt van een wereld zonder baarmoederhalskanker
Dit jaarverslag bewijst dat die droom werkelijkheid kan worden. Stap voor stap. Dat we met zoiets eenvoudigs als gewone natuurazijn zoveel moeders in ontwikkelingslanden kunnen redden, blijft een wonder.
Het lijkt ook een sprookje: met een fles natuurazijn en vloeibare stikstof kunnen we overal in de wereld voorstadia van baarmoederhalskanker opsporen en direct behandelen en daarmee het ontstaan van baarmoederhalskanker voorkomen; juist ook in die gebieden waar die zorg niet aanwezig is en baarmoederhalskanker veel voorkomt. Daarvoor moeten we wel naar de vrouwen toe. Ter plaatse kunnen lokale overheidsinstanties en NGO’s het See & Treat programma uitrollen en duurzaam maken.
Jaarlijks boekt FCF vooruitgang in de bestrijding van baarmoederhalskanker. Dit heeft de stichting bereikt door les te geven, op alle niveaus onderzoek te doen naar het voorkomen en het behandelen van baarmoederhalskanker maar vooral door het toepassen van de See & Treat methode: bij de vrouw wordt een afwijking aan de baarmoedermond vastgesteld en tijdens het zelfde bezoek behandeld. Ze gaat weer gezond naar haar dorp, haar man en haar kinderen.
Het geloof en vertrouwen in de gezondheidszorg in deze landen is ook in het afgelopen jaar weer toegenomen. Vrouwen die niet vanzelfsprekend toegang hebben tot de zorg, worden bewustgemaakt in hun eigen leefomgeving. Ze worden met respect behandeld, gescreend en indien nodig behandeld.
Onze strijd tegen baarmoederhalskanker gaat niet alleen om het onnodig overlijden van vrouwen te voorkomen, maar ook de impact daarvan op gezinnen, met name op de kinderen en op de maatschappelijke omgeving. Als in ontwikkelingslanden een moeder komt te overlijden, moet u die impact met een factor vijf vermenigvuldigen.
Wij zijn blij met uw steun waarvoor wij u hartelijk danken, zodat we dit werk kunnen voortzetten voor de allerarmsten en de meest kwetsbaren. Want met €10 kunnen we het leven van een vrouw redden en dat is in grote delen van Azië en Afrika niet vanzelfsprekend.
Lex Peters, oprichter en bestuurslid FCF
Sylvia Siertsema, directeur FCF 2018