Hoe screening de Oegandese Glorious kon geruststellen

Tijdens de screeningsdag in het gezondheidscentrum van Kisengwe in Oeganda spreken wij Glorious (39 jaar). Zij woont op 3 kilometer van het gezondheidscentrum. Glorious had gehoord over de screening voor baarmoederhalskanker die vandaag zou plaatsvinden en wil graag van de mogelijkheid gebruik maken om zich te laten voorlichten en onderzoeken.

Glorious in het gezondheidscentrum van Kisengwe

Ze heeft een jaar geleden voor het eerst gehoord over het bestaan van baarmoederhalskanker en de mogelijkheid van screening op de voorstadia hiervan. De reden dat ze vandaag zelf gescreend wil worden is dat ze kampt met een aantal lichamelijke problemen, en ze is bang dat deze klachten veroorzaakt worden door baarmoederhalskanker. Deze angst wordt versterkt doordat haar man aan (lever)kanker is overleden. Aangezien zij samenwoonden en dezelfde badkamer deelden, hetzelfde servies en andere persoonlijke voorwerpen gebruikten, is zij bang dat zijn kanker besmettelijk is geweest. In de voorlichting die zij vandaag over baarmoederhalskanker heeft gehad, heeft zij geleerd dat dit niet mogelijk is.

Glorious werd vervolgens onderzocht op de voorstadia van baarmoederhalskanker. Er werd een speculum ingebracht en de baarmoedermond werd aangestipt met azijn. Daar voelde ze gelukkig niets van en het onderzoek vond snel plaats: er werden geen afwijkingen gezien! Ze is echt opgelucht. Er wordt haar geadviseerd om over 3 jaar terug te komen, wat ze zeker zal doen.

Glorious is blij dat ze de kans heeft gehad om zich te laten screenen en vooral dat de uitslag goed was. Ze is extra geïnspireerd om andere vrouwen te informeren over de screeningsmogelijkheden in het gezondheidscentrum.

Wil jij meer weten over ons project in Oeganda? Klik dan hier.