First Lady Indonesië lanceert Nationaal ‘Female Cancer’ Programma

Op dinsdag 21 april 2015 vond de lancering plaats van het nationaal preventieprogramma voor de vroege opsporing van borstkanker en baarmoederhalskanker door de First Lady en haar achterban van sterke vrouwen; de echtgenoten van de gouverneurs uit verschillende delen van Indonesië.

Een arts geeft informatie over het baarmoederhalskanker aan de vrouw van de gouverneur van Jakarta.

Vanuit 12 verschillende regio’s in Indonesië, gelegen in Sumatra, Java, Sulawesi en Oost-Nusa Tenggara, werd de lancering live uitgezonden op televisie en de Indonesische bevolking op de hoogte gebracht van het gezondheidsprogramma. In één ochtend werd daarmee een geweldig grote ‘awareness’ gecreëerd door heel Indonesië voor beide vormen van vrouwelijke kanker. Met (informatieve) reclamespotjes, een speciaal VIA-lied en de symbolische support door de bekende vrouwen van Indonesië samen met de bekende gezondheidszorgorganisaties zoals de Stichting Kanker Indonesië (YKI) en de Stichting voor Welzijn van Familie en Gezin (PKK) zal dit een enorm bereik genereren.

Live uitzending van het nationale preventieprogramma vanuit 12 verschillende gebieden in Indonesië.

Ik was aanwezig bij de lancering vanuit Puskesmas Jatinegara (een gezondheidscentrum) in Centraal Jakarta en het was een geweldige ervaring. Terwijl de opnames van de live uitzending in volle gang waren, werden er tegelijkertijd tientallen vrouwen gescreend op borst- en baarmoederhalskanker. Er werden enkele positieve VIA resultaten geconstateerd, waarbij abnormale celvorming werd ontdekt die het risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker vergroten. Deze vrouwen kunnen tegen algehele vergoeding een directe behandeling met cryogas krijgen. Alle vrouwen ging echter eerst naar huis om toestemming te vragen aan hun man, wat in de Indonesische cultuur een normale gang van zaken is. Na de verkregen toestemming zullen zij hopelijk allen terugkeren voor een behandeling in de puskesmas of het ziekenhuis.

Vrouwen staan in de rij om zich aan te melden voor de VIA screening.

De ambitie en het doel van de Female Cancer Foundation is het verminderen en uiteindelijk laten verdwijnen van baarmoederhalskanker, wat een reëel doel is. Het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker in een ver gevorderd stadium is in Indonesië, met name in de arme gebieden, erg hoog. Dit komt door geen of slechte toegang tot medische zorg en middelen, geen of weinig financiële middelen en cultureel-religieuze obstakels zoals een taboe op seksueel gerelateerde ziekten.

Awareness materiaal over borst- en baarmoederhalskanker.

FCF heeft in de afgelopen jaren, samen met het Female Cancer Program Indonesia, enorm bijgedragen aan het creëren van bewustzijn, het geven van medische training en scholing aan artsen en verloskundigen, het ondersteunen van screening en het uitvoeren van een eenvoudige behandelmethode op het gebied van baarmoederhalskanker. De Indonesische gezondheidszorg is zich meer en meer bewust van de strijd tegen baarmoederhalskanker en dit komt geheel tot uiting in het geïmplementeerde nationale preventieprogramma dat tijdens de lancering bekend werd gemaakt.

De vrouw van de gouverneur van Jakarta praat met Dr. Gatot van FCP over het programma.

Uiteindelijk is het in de toekomst de taak van Indonesië zelf om hun vrouwen gezond te houden met hun eigen middelen. Het is geweldig om te zien hoe gedreven en enthousiast het programma voor baarmoederhalskanker en borstkanker is geïntroduceerd en werd ontvangen. Daarnaast is er beetje bij beetje meer toegang om te praten over seksueel gerelateerde aandoeningen. Een belangrijke stap voorwaarts op het lange geduldige pad naar een baarmoederhalskankervrij Indonesië.

Groepsfoto FCP Jakarta, verloskundigen en enkele betrokkenen van verschillende gezondheidsorganisaties.