Bangladesh: See&Treat

In de stedelijke gebieden van Bangladesh heeft de overheid een baarmoederhalskanker preventie programma. Maar in het rurale, door cyclonen geteisterde zuiden van het land hebben vrouwen geen toegang tot zorg. Daar is weinig bekend over de ziekte en de eenvoud waarmee het te voorkomen is.

See & Treat
FCF is in 2012 een samenwerking gestart met Stichting Landsontwikkeling Project Bangladesh (SLOPB) om baarmoederhalskanker aan te pakken. SLOPB een sterk lokaal netwerk en werkt nauw samen met de plaatselijke imam, docenten, artsen en de politie. Dit biedt een goede basis om de gemeenschap te bereiken met ons See & Treat programma. Vanuit de ‘Moeder-en-kind-kliniek’ biedt een klein team preventieve screening en behandeling. Daarnaast is er een mobiele kliniek mogelijk gemaakt, waarmee de meest afgelegen gemeenschappen bereikt worden. Zo werken wij complementair aan de overheid en zorgen we samen dat er steeds minder vrouwen onnodig overlijden.

Drijvende ziekenhuizen
Naast de samenwerking met SLOPB hebben we ook samengewerkt met de drijvende ziekenhuizen van de Friendship Foundation en dit is een groot succes gebleken. Met hun al bestaande infrastructuur worden de eilandjes in de noordelijke overstromingsgebieden van Bangladesh bereikt. Op de zogenaamde “chars” woont een vergeten groep mensen. De gemeenschappen kennen nauwelijks toegang tot zorg. De medewerkers en vroedvrouwen van Friendship – opgeleid door FCF – werken hard om deze zeer kwetsbare vrouwen voorlichting en screening aan te bieden. In 2016 is de financiële steun vanuit FCF afgelopen en daarom is Friendship hard op zoek naar nieuwe financiering om hun goede werk voort te kunnen zetten. Inmiddels is er veel bereikt: vrouwen, en misschien nog belangrijker mannen, wennen langzaam maar zeker aan de aangeboden preventieve zorg en aan het precaire onderwerp. De overheid heeft haar beleid aangepast zodat er voor dit afgelegen en geïsoleerde gebied daadwerkelijk op de meest geschikte en effectieve manier gescreend kan worden. En een breed netwerk van gezondheidswerkers is opgeleid. Dit alles draagt bij aan het doel om ook de poor and ignorant zorg te kunnen bieden die zij verdienen en nodig hebben, om zo bij te kunnen blijven dragen aan verbetering van het leven op de chars samen met gezin en gemeenschap.