Blog uit Indonesië

Projectbezoek Ambon (Molukken, Indonesië), bestuurslid Marjolein Ruys.

Een grote wens om een FCF project te bezoeken. Je kan er over lezen, over horen, maar als je het zelf ziet, snap je past echt wat er gebeurt en hoe groot de impact voor vrouwen is.

Erwin Rahakbauw, arts, liet ons de kliniek (puskesmas) in Ambon zien. Een kliniek waar alle vrouwen die dag voorlichting kregen van dokter Lita. Waar patiënten gescreend worden op de voorstadia van baarmoederhalskanker door de verloskundigen en indien nodig behandeld door dokter Erwin. Via de kerk of moskee zijn de vrouwen op de hoogte gebracht van deze gratis voorlichting, screening en behandeling.
Als de vrouwen  aankomen worden ze buiten het gebouw aan een tafel ontvangen voor registratie, het invullen van een vragenlijst en de eerste onderzoeken zoals het opmeten van lengte, gewicht en bloeddruk. Vervolgens is het binnen wachten, al pratend met een vriendin, zorgend voor een baby of kijkend op een mobiel. totdat je naam wordt genoemd voor het baarmoeder- en borstonderzoek. Deze dag waren er zo’n 50 vrouwen die een see & treat behandeling hebben gekregen. Deze behandeling bestaat uit een screening met azijn en indien nodig een behandeling met vloeibare CO2.

FCF en haar lokale partners zijn in Ambon eind 2017 begonnen met  de pilot op de Molukken. Inmiddels zijn artsen en verloskundigen getraind volgens plan, en hebben vele vrouwen voorlichting gekregen en zijn gescreend en behandeld. Vanzelfsprekend wil FCF meer vrouwen bereiken en screenen en het team faciliteren. Hiervoor is onder andere nodig; uitbreiding van het team, meer cryo apparaten en wellicht een meer mobiele wijze om de zorg aan te bieden, zodat we nog meer vrouwen kunnen helpen ook in de minder toegankelijke gebieden.

Marjolein Ruys (bestuur Female Cancer Foundation): “Wat een contrast met de zorg in Nederland als je kijkt naar de methode, de privacy, middelen en  omstandigheden. Grote bewondering voor het team en Erwin Rahakbauw die daar werken. Wat een lieve, betrokken, bijzondere, hardwerkende professionals.
Ik ben trots om een bijdrage te kunnen leveren aan de missie van Female Cancer Foundation
. Ik weet nu nog beter waar ik het voor doe. Dank aan de donateurs van FCF die dit mogelijk maken”.

Coen Ruys (arts, fotograaf en donateur): “Je kan er over lezen, over horen, maar als je het zelf ziet, snap je past echt wat er gebeurt en hoe groot de impact voor vrouwen is. Met een relatief kleine financiële bijdrage kan je echt iets doen. Eigenlijk zou iedere donateur een keer een project moeten bezoeken”.