Nieuw project: Tell, See & Treat Uganda

moeder-en-kind-ans

“Enjoying life, saving women from cervical cancer” (2017-2019) is een pilot project dat met behulp van de “Tell, See and Treat” methode baarmoederhalskanker in Oeganda voorkomt.

Baarmoederhalskanker is ook in Oeganda doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen met kanker. Vroedvrouwen kunnen hier kwetsbare vrouwen screenen in gebieden met een hoog risico op baarmoederhalskanker zoals het platteland. Ze screenen vrouwen op voorstadia van baarmoederhalskanker met een azijnoplossing en indien nodig behandelen ze hen direct met cryotherapie (bevriezing CO2/N2O). De methode is kosteneffectief en relatief makkelijk overdraagbaar. Vroedvrouwen die vaak al een vertrouwensrelatie met de vrouwen in een gemeenschap hebben opgebouwd, kunnen na een korte training de See & Treat methode zelfstandig toepassen.

Met een budget van € 174.500 kan het 3-jarige project tenminste 18.000 vrouwen bereiken tussen de 18 en 50 jaar oud uit het ‘greater Kibaale district’ (Kibaale, Kagadi and Kakumiro) in Mid-western Uganda’. Samen met onze lokale implementatie partner Uganda Rural Development and Training Programme (URDT), werkzaam in het pilot district, bundelen we de krachten om de See & Treat methode succesvol te introduceren. Met uw steun kunnen we de Oegandese vrouwen gezond houden en hen behoeden voor een onnodige lijdensweg en een pijnlijke dood.

Klik hier voor een samenvatting van het projectplan:  tell-see-treat-uganda-fcf-dec-2016

 

121109FCF_Screenings_SOS