Interview Eva Jinek en prof. Lex Peters op LINDA. nieuws

Eva Jinek: ‘Ik had me zeker laten inenten tegen het HPV’

Er komt een nieuw vaccin tegen baarmoederhalskanker, dat meisjes nog beter beschermt. Laten ouders hun dochter(s) nu wél massaal inenten? Eva Jinek, ambassadeur van de Female Cancer Foundation, zou het wel weten.

Vrijdag, 27 maart 2015, 15:50 uur

Eva heeft nog geen kinderen, maar: Als ik een dochter had, zou ik haar zeker laten inenten, zegt ze tegen LINDAnieuws.

Het vaccin werkt
Het is een kwestie van maanden voordat het vaccin in Nederland gebruikt zal worden, zegt Lex Peters, gynae-oncoloog en oprichter van de Female Cancer Foundation. Sinds 2010 is het vaccin onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Die vaccinaties werken, blijkt uit de eerste resultaten. Baarmoederhalskanker wordt namelijk veroorzaakt door HPV (Human Papilloma Virus) – het wratvirus, dat seksueel overdraagbaar is – en kan worden voorkomen door twee of drie inentingen voordat een meisje seksueel actief wordt.

‘Je ent meisjes in feite in tegen een soa’
Het vaccin maakte volgens Peters in Nederland een valse start. De voorlichting was niet goed. Men dacht ‘goede wijn behoeft geen krans’. Je ent meisjes in feite in tegen een soa, dat vinden ouders geen fijne gedachte. Daarbij werd er wild gespeculeerd over alle vreselijke bijwerkingen, terwijl die echt te verwaarlozen zijn.

Als het een mannenziekte zou zijn…
Als ik de keuze zou hebben gehad destijds, zegt Eva, had ik me zeker weten laten inenten. Lex zei eens ‘als het een mannenziekte zou zijn, zou het de wereld al uit zijn’. Dat sprak mij aan. Mannen zijn van nature gewend om voor zichzelf op te komen. Bovendien, als mannen ziek zijn of een pijntje hebben, dan hoor je het wel.

Schijnveiligheid
Wilma Out (49) liet haar dochter niet inenten toen het HPV-vaccin voor het eerst beschikbaar was. Er zijn allerlei vormen van baarmoederhalskanker en de vaccinatie zou destijds maar tegen zestig procent helpen. Dan geeft zo’n inenting vooral schijnveiligheid: je denkt dat je niks meer kunt krijgen om je gevaccineerd bent en gaat dan niet meer naar de dokter. En dát is juist gevaarlijk. 

Zeldzaam
Bovendien had Wilma meer bedenkingen: Het was opeens een enorm hot item. En ik vroeg me wel af of dat was omdat er een nieuw vaccin was dat verkocht moest worden of omdat er een epidemie van baarmoederhalskanker was. Ik ken zelf maar één vrouw die het heeft gehad.

Goed te behandelen
Ondanks goede screening, vaccinatie en behandeling in Nederland sterven hier jaarlijks toch nog zo’n 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker.Onnodig, vindt Lex Peters. Deze kanker is goed te voorkomen en te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Door middel van inenting en screening – zoals het welbekende uitstrijkje – kunnen we er binnen vijftig jaar voor zorgen dat baarmoederhalskanker in Nederland niet meer voorkomt.

Auteur: Annemarie van Ulden – Foto: Female Cancer Foundation