Ben jij of ken jij onze nieuwe Programma Manager Afrika?

Programma manager FCF-projecten Afrika M/V (24-28 uur per week)

Over Female Cancer Foundation;

De Female Cancer Foundation (FCF) streeft naar een wereld zonder baarmoederhalskanker, te bereiken door het ter plekke verlenen van zorg (screening en behandeling), het geven van voorlichting en het verrichten van onderzoek. 85% van de vrouwen die aan baarmoederhalskanker overlijden wonen in ontwikkelingslanden. Momenteel is FCF actief in Indonesië, Bangladesh, Nepal, Uganda, Ethiopië, Gambia en Malawi.

Baarmoederhalskanker ontstaat via verschillende voorstadia. Deze voorstadia zijn over het algemeen gemakkelijk op te sporen en te behandelen. Dit doet FCF via haar ‘See and Treat-methode’. Met (tafel) azijn kunnen we voorstadia van baarmoederhalskanker opsporen en door bevriezing (cryotherapie) meteen behandelen. Beide methodes kunnen in 1 consult worden uitgevoerd. De kosten per vrouw bedragen Euro 10,-.

FCF houdt kantoor in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij heeft een actief en onbezoldigd bestuur, een Comité van Aanbeveling, drie gesponsorde freelancers en één medewerker. Vanwege het vertrek van één van de freelancers is FCF op zoek naar een freelance programma manager voor haar projecten in Afrika.

Functie inhoudelijk:

Programma coördinator voor alle bestaande en nieuwe FCF projecten in Afrika

 • Contactpersoon en aanspreekpunt FCF partners;
 • Contracten bewaken;
 • Projectmanagement: afstemmen partners w.o SOS Kinderdorpen en Cordaid Nederland, oplossen knelpunten,  financieel projectbeheer, bewaken van de projectplannen, monitoring en afhandeling van de rapportageverplichtingen aan donoren, van onder meer de volgende activiteiten:
  • Volgen inhoudelijke ontwikkelingen baarmoederhalskankerpreventie wereldwijd en vertalen naar strategie en projectplannen;
  •  Organiseren en faciliteren medisch technische kwaliteitscontrole m.b.t. training, refresher training en supervisie-bezoeken i.s.m. betrokken FCF    supervisie artsen;
  • (Door)ontwikkelen FCF standaard protocollen & guidelines Tell, See and Treat projecten;
  • Evaluatie projecten;
  • Aansturing en coördinatie (freelance) projectmedewerkers en vrijwilligers werkzaam voor FCF op projectlocaties;
  • Ontwikkelen projectproposities Afrika;
  • Het schrijven van projectvoorstellen geschikt voor potentiële donateurs;
  • Onderzoeken en verkennen (pilots starten) nieuwe technieken en ontwikkelingen, zoals thermal coagulation
  • Coördinatie gezamenlijke fondsenwervingsinitiatieven met partners
  • Bijdragen aan de ontwikkeling en het behoud van strategische internationale samenwerkingsverbanden

Daarnaast heeft de programma manager M/ V de volgende taken:

 • Het wekelijks maken van een financiële en donateurs-administratie voor haar/zijn projecten;
 • Mede voorbereiden van de documenten voor de bestuursvergadering voor haar/zijn projecten;
 • Input geven voor het jaarverslag over projecten in Afrika;
 • Inhoudelijke PR en communicatie over de projecten in Afrika via social media;
 • Het ondersteunen bij symposia en/of evenementen

 

Wat wij zoeken:

Een bevlogen persoon met relevante werkervaring en dito opleiding op HBO/WO niveau. Financiële kennis is een pre. Gestructureerd en vloeiend in Engels in woord en geschrift. Bereidheid om projecten te bezoeken in Afrika op regelmatige basis tezamen met de supervisie-artsen. Een team-player.

De programma manager Afrika werkt nauw samen met de supervisie-artsen  werkzaam in Indonesië en Afrika. Er is eveneens een nauwe samenwerking met de programma manager Azië. De programma managers rapporteren aan de directeur van de Female Cancer Foundation.

Voor meer informatie over deze functie kunt u op donderdagmiddag 8 februari 2018 contact opnemen met de directeur van FCF Sylvia Siertsema, bereikbaar op telefoonnummer 06 385 88 524. Sollicitatiebrieven kunnen uiterlijk 15 februari a.s. worden gestuurd naar sylvia.siertsema@femalecancerfoundation.org


Namaste!

Welkom in het land met het hoogste punt ter wereld – de Mount Everest – oftewel het dak van de wereld. Een land-locked country, omsloten door grootmachten India en China. De overeenkomsten met India zijn herkenbaar: Nepal en India hebben gedeelde religies, talen en gebruiken. Maar ook om de invloed van China is aanzienlijk; de meeste nieuwe wegen, ziekenhuizen en winkelcentra zijn “made in China”. Politieke soevereiniteit is des te belangrijker voor Nepalezen en daartoe hebben onlangs hervormde verkiezingen plaatsgevonden. In de afgelopen 29 jaar is de regering 26 keer gewisseld en velen hopen dat deze nieuwe verkiezingen politieke stabiliteit en de noodzakelijk ontwikkeling brengt voor Nepal – dat als een van de armste landen ter wereld geboekt staat.

Als land met veel armoede en een hoge incidentie baarmoederhalskanker, behoort Nepal tot de doellanden van FCF. Afgelopen jaar zijn we dan ook een nieuw project gestart met de Nepalese NGO Karuna om op basis van de Tell, See & Treat methode baarmoederhalskanker te bestrijden. Met de contextuele kennis van Karuna en de See & Treat expertise van FCF streven wij ernaar een duurzaam screeningsprogramma uit te rollen in – eerste instantie – oost Nepal. Alle projectactiviteiten worden afgestemd en geïntegreerd met de lokale autoriteiten, zodat de screeningsservices worden opgenomen in het zorgsysteem van Nepal.

Als officiële kick-off heb ik samen met FCF supervisiearts Maarten Briët een projectbezoek gebracht aan Nepal. Tijdens deze reis hebben we verder kennisgemaakt met onze projectpartner Karuna, hebben we een eerste training gegeven aan 12 vroedvrouwen en hebben we met de meest relevante stakeholders kennisgemaakt. Alle partijen zijn vastberaden een bijdrage te leveren aan de preventie van baarmoederhalskanker. De vroedvrouwen waren zelfs zo gemotiveerd dat ze de screening met azijn ook bij  elkaar hebben geoefend buiten de lestijden om. That was a first in de geschiedenis van FCF!

Het projectbezoek was even productief als inspirerend. Met de verworven informatie en ervaring wordt nu gewerkt aan een gedegen implementatieplan voor een 3-jarig project. Wij kijken vol enthousiasme en hoop uit naar de komende 3 jaar en houden u graag op de hoogte!

Lees hier meer over het project in Nepal.

Roos Veneman – projectmanager Azië
December 2017